Zoek op
Sluit dit zoekvak.

De Westelijke Sahara: Britse Parlementsleden omarmen Marokkaans plan, maar tegen welke prijs?

Foto: Een Sahrawi met de vlag van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek – Wikimedia Commons Op 25 mei hebben dertig Britse parlementsleden, voornamelijk van de regerende Conservatieve Partij, de Britse regering opgeroepen om Marokko’s voorstel voor het bestuur van de Westelijke Sahara te steunen. Dit zogenaamde Marokkaanse autonomieplan, voorgesteld in 2006, biedt Rabat controle over […]

Get involved! Women empowerment in Morocco

Heb je tijdens de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen een van de verkiezingsdebatten gekeken? Dan is het je vast opgevallen: heel veel mannen in pak. We kennen in Nederland op dit moment maar een paar vrouwelijke partijleiders. En dat niet alleen: vrouwen bezetten slechts 46 van de 150 Tweede Kamerleden, zijn ondervertegenwoordigd in topposities en worden in dezelfde functies nog altijd minder betaald. Gelukkig bestaan er veel projecten om dit te veranderen. Een bekend voorbeeld is ‘Stem op een Vrouw’, een initiatief om de politieke emancipatie en representatie van vrouwen te bevorderen. Hierdoor werden afgelopen verkiezingen 42 vrouwen verkozen met voorkeursstemmen. Maar nog steeds valt er een wereld te winnen, terwijl vrouwen zich al meer dan honderd jaar verkiesbaar mogen stellen.

Migratie: standpunt FMS

Migratie is van alle tijden en kan niet worden gestopt. Op zijn best kan het worden beheerst. De EU ziet ongeregelde migratiestromen als een van de grootste uitdagingen in haar bestaan. Wij hebben een aantal uitgangspunten opgesteld waar een eerlijk migratiebeleid aan moet voldoen.

Marokkaanse Unified Socialist Party houdt eerste partijcongres in zeven jaar

Het zonnige Rabat en Bouznika waren van 19 tot en met 21 januari het decor van het vierde partijcongres van de Unified Socialist Party (Parti Socialiste Unifié, PSU). Een belangrijk congres, aangezien er werd gestemd over de koers van de partij en het leiderschap van Nabila Mounib, de enige vrouwelijke partijleider in de Arabische wereld. De Foundation Max van der Stoel organiseert al een kleine tien jaar trainingen voor activisten en politici van deze linkse en progressieve Marokkaanse partij.