Zoek op
Sluit dit zoekvak.

De Foundation Max van der Stoel blikt terug op 2023

Het team van de Foundation Max van der Stoel kijkt deze week terug op 2023 – een bewogen jaar waarin democratie, mensenrechten en internationale samenwerking onder grote druk stonden.

Autocratie viert wereldwijd hoogtij. In Servië bleven de autocraten ondanks een strijdlustige oppositie toch in het zadel, in Tunesië onderdrukt president Saied de oppositie en bevolking, en in West Afrika werd in Niger de democratisch gekozen president afgezet, een paar weken later gevolgd door een staatsgreep in Gabon. De Poolse verkiezingen brachten daarentegen na acht jaar eindelijk een einde aan de radicaal-rechtse regering en een terugkeer naar de pro-Europese koers.

Het jaar 2023 bracht nog geen einde in zicht van de vreselijke oorlog in Oekraïne tegen Russische agressie. Dit jaar begon de steun vanuit het Westen – die hiervoor onmisbaar is – voor het eerst te wankelen, waarbij ook in Nederland de verkiezingsuitslag zorgen baart. In de schaduw van de oorlog in Oekraïne vond een etnische zuivering plaats in Nagorno-Karabach en een oorlog tussen krijgsheren in Soedan. De wereld werd op 7 oktober bovendien diep geschokt door de gruwelijke aanval van Hamas en de daaropvolgende afschuwelijke Israëlische bombardementen op Gaza, waar burgers geen kant op kunnen.

Onze medewerkers en vrijwilligers hebben zich in 2023 voortdurend ingezet om aandacht te vragen voor deze ontwikkelingen, en om de stemmen te laten horen van mensen uit het buitenland die strijden voor rechtvaardigheid, democratie en een eerlijke toekomst. Met het organiseren van evenementen en het schrijven van artikelen betrokken wij dit jaar weer zoveel mogelijk mensen bij ons werk. Om kennis te delen en dialoog te stimuleren. Hieronder zetten wij de artikelen en momenten van dit jaar op een rij waar wij trots op zijn.

Onze best gelezen artikelen van 2023:

Op deze momenten uit 2023 zijn wij trots:

De Afrikadag

Op zaterdag 18 november bracht de jaarlijkse Afrikadag weer honderden mensen op de been, dit jaar voor het eerst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De dag bestond uit workshops, lezingen, gesprekken, films, en muziek. Het evenement bood activisten en denkers van het Afrikaanse continent een platform om in gesprek met Nederlandse burgers, politici, beleidsmakers en NGO’s om in gesprek te gaan over een nieuwe samenwerking tussen Afrika en Europa op basis van gelijkwaardigheid en klimaatrechtvaardigheid. Bovendien organiseerden wij dit jaar voor het eerst de Afrikadag-jongerendenktank: dertig jongeren, met diverse educatieve en persoonlijke achtergronden, hebben de afgelopen maanden gewerkt aan dilemma’s rondom de Nederlandse Afrikastrategie, en hun bevindingen gedeeld op de Afrikadag en met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het tienjarig bestaan van de FMS!

In juni bestond de Foundation Max van der Stoel tien jaar! Op 21 juni 2013 gingen de Alfred Mozerstichting en de Evert Vermeerstichting op in een nieuwe stichting, vernoemd naar de markante PvdA-politicus en mensenrechtenverdediger Max van der Stoel. Tien jaar na onze oprichting maken wij ons nog steeds sterk voor hetzelfde ideaal: maak mensen sterker en politiek eerlijker. Dat is nog altijd hard nodig. Om dat te vieren, hebben we in de zomer van 2023 een mooi jubileum georganiseerd, met bijzondere gasten als Lilianne Ploumen, Thijs Reuten en Bert Koenders en de kleinzoon van Max van der Stoel.

Het politieke café over Iran

In Iran gingen mensen dit jaar massaal de straat op voor de grootste Iraanse protesten sinds de Islamitische Revolutie van 1979. De FMS organiseerde hier op 2 februari een politiek café over. Met een gepassioneerd en betrokken publiek hebben deskundigen, politici Kati Piri en Thijs Reuten, en vertegenwoordigers van de Iraanse diaspora het belang benadrukt van blijvende steun aan de “jonge, vurige en sterke” Iraanse demonstranten.

Training in Odessa, Oekraïne

Ondanks de Russische invasie van Oekraïne, en de oorlog die nu al meer dan een jaar woedt in het land, blijft de strijd voor eerlijke en sociale politiek in Oekraïne onverminderd belangrijk. In 2023 organiseerde de FMS samen met het SD Platform Oekraïne een driedaagse training in Odessa, Oekraïne voor een dertigtal jonge sociaaldemocraten. Met name nu de naoorlogse reconstructie van Oekraïne thema van gesprek is, zet het SD Platform samen met de FMS eerlijk en sociaal beleid op de agenda – zodat reconstuctiefondsen niet beperkt blijven tot een bepaald gedeelte van de bevolking.

The Summit for Democracy

Op 28-30 maart hield de wereld voor de tweede keer een top over de internationale stand van de democratie: The Summit For Democracy. Nederland trad op als gastland. De top, die wereldleiders, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector samenbracht, draaide om een vergrote inzet voor de democratie wereldwijd. Als onderdeel van de Democratie Onder Druk coalitie was de Foundation Max van der Stoel bij de top aanwezig, samen met NIMD, Meer Democratie, Nederlands Helsinki Comité, PAX, The Hague Academy for Local Governance en Transparency International Nederland. In een gezamenlijk opiniestuk spraken onze hoop uit dat de inzet voor democratie verder reikt dan de top en zich vertaalt in echte actie.

Steun ons!

Ook in 2024 zal de Foundation Max van der Stoel (FMS) zich blijven inzetten voor democratie en mensenrechten wereldwijd, voor een eerlijkere en rechtvaardige Nederlandse omgang met andere landen, en voor het publieke debat over deze thema’s in Nederland. Dit kunnen we niet zonder jouw hulp! Wil jij ons helpen in ons werk voor solidariteit, democratie en mensenrechten? Bekijk dan hier hoe je kunt bijdragen.