Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Vrouwelijk leiderschapstraining in Armenië

Vorige week organiseerden we een training in Armenië, samen met Women in Europe for a Common Future (WECF). Het is moeilijk voor Armeense vrouwen om door te dringen tot leiderschapsposities in de politiek, door heersende stereotypes en een relatief conservatieve maatschappij. Deze training was bedoeld om een groep talentvolle jonge vrouwen de nodige vaardigheden te geven die ze kunnen inzetten tegen deze obstakels en elkaar kunnen helpen.

Twintig vrouwen kwamen bij elkaar om samen met FMS trainers Jamila Aanzi en Stefanie de Ruiter te werken aan hun leiderschapsvaardigheden. De training begon met een bespreking van de situatie rondom vrouwenemancipatie en politieke vertegenwoordiging van vrouwen in de Armeense politiek. Daarbij presenteerde de WECF haar Gender Impact Assessment and Monitoring Tool , die kan helpen met deze analyse. Vervolgens leerden de vrouwen hun kansen en hun omgeving te analyseren, en is er veel geoefend met communicatievaardigheden. de training werd afgesloten met een sessie over “sisterhood”: praktische manieren waarop deze en andere vrouwen elkaar kunnen helpen en ondersteunen.

Bij de evaluatie presen de deelnemers de veilige en constructieve sfeer die de trainers hadden gecreëerd, en zeiden veel geleerd te hebben. Velen toonden zich bereid een andere vrouw te helpen met een praktisch probleem, en er zijn veel connecties gemaakt. Ook wilden de vrouwen ná de training verder doordenken over manieren om dit soort praktijken verder te verspreiden in het land. Hoewel de strijd in Armenië nog lang niet gestreden is, geeft dit zeker hoop!