Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Progressieve vrouwen van Oost-Europa willen meer samenwerken

Afgelopen weekend organiseerden we de Progressive Women’s Summit van Oost-Europa, samen met de UK Labour Party en de Social Democratic Platform in Oekraïne. Vrouwen uit vier Oost-Europese landen – Oekraïne, Belarus, Armenië en Georgië – kwamen samen in Kyiv, om ervaringen te delen en samen na te denken over mogelijk oplossingen voor de uitdagingen waar ze mee kampen.

Overeenkomsten

Al vrij snel bleek dat die uitdagingen in de verschillende landen veel overeenkomsten vertonen. Zodra iemand begon te vertellen over de situatie met vrouwenrechten in eigen land, was er gelijk iemand anders die zei: “Je hebt het nu wel over Georgië, maar het zou net zo goed Oekraïne kunnen zijn!”. Trainers Jamila Aanzi (Nederland), Karolina Leakovic (Kroatië) en Nan Sloane (VK) leidden vervolgens de discussies in goede banen. Het was met name zaak om de uitdagingen in kaart te brengen en vervolgens te kijken naar hoe de verschillende vrouwen of hun organisaties elkaar het beste konden helpen. We hebben het gehad over gender-gerelateerd geweld, de salariskloof tussen mannen en vrouwen, de (onder)vertegenwoordiging van vrouwen in leiderschapsposities in de privé sector en in de politiek, en gender stereotypen. We sloten af met een uitwisseling van concrete ideeën en oplossingen in de verschillende landen die overgenomen – of in elk geval gebruikt – kunnen worden in andere landen.

Aan het einde van de seminar concludeerden we dat er te weinig gebeurt op gebied van communicatie en samenwerking tussen vrouwenorganisaties in Oost-Europa. En dat terwijl er veel actieve vrouwen zijn die veelal met dezelfde uitdagingen en obstakels te maken hebben. Een eerste stap is gezet, maar er waren ook voldoende ideeën hoe dit proces verder te voeren. Hopelijk zullen de FMS en UK Labour erbij kunnen helpen!

 

img_0400_2.jpg