Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Herdenking vier verdwenen Wit-Russen

Kom ook naar de 12e herdenking van vier verdwenen Wit-Russen.

Op 16 september 1999 zijn Anatoly Krasovsky en Viktor Gonchar op straat gekidnapt. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Hun verdwijning en die van Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky wordt jaarlijks op 16 september in tal van steden en landen herdacht.

In 2008 zijn in Eindhoven vier eiken geplant en een gedenksteen geplaatst om deze verdwijningen te herdenken. Eindhoven had toen nog een stedenband met Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Voor de nabestaanden is dit een unieke plek geworden om de verdwenen mannen te herdenken. Ook omdat Wit-Rusland nog steeds geen vrijheid kent.

In februari 2016 heeft de Europese Unie de sancties tegen 170 personen uit WitRusland opgeheven. Behalve voor degenen die verantwoordelijk worden gehouden voor de verdwijningen, waaronder president Lukashenko. 

De herdenking vindt dit jaar plaats op maandag 16 september 2019, 15:30 – 16:30 uur, Paradijslaan, Eindhoven (hoek Frederik van Eedenplein). Valeriya Krasovskaya (We Remember), Mary-Ann Schreurs (raadslid gemeente Eindhoven), Christie Miedema (Amnesty International) en Arjen van Halem (FNV) zullen het woord voeren. Jessica Bartels (stadsdichter Eindhoven) draagt een gedicht voor dat ze speciaal voor deze gelegenheid schreef, Leo Mesman het gedicht “vier mannen” dat ook op de gedenksteen staat. Traditiegetrouw zal het geheel omlijst worden met een muzikale bijdrage.

De eerste tien jaar van herdenken hebben vele sprekende foto´s en gedichten opgeleverd.
Deze zijn gebundeld in een
boek dat aansluitend aan de herdenking gepresenteerd
zal worden. De boekpresentatie vindt op dezelfde locatie plaats.


Voor meer informatie: www.vierbomen.nl