Zoek op
Sluit dit zoekvak.

De FMS blikt terug op 2022

Het team van de FMS blikt terug op een bewogen jaar, waarin de wereld van democratie en ontwikkelingssamenwerking enkele hoogte- maar helaas ook vele dieptepunten kende. In 2022 werd de wereld geschokt door de Russische invasie van Oekraïne, die op vele fronten ook de Nederlandse en Europese samenlevingen ontwrichtte, en door klimaatrampen in Pakistan en de Hoorn van Afrika. Maar we waren ook getuige van mensen in Iran en de Balkan die de macht trotseerden en de straat opgingen voor democratie en mensenrechten.

Onze medewerkers, partners, en vrijwilligers

hebben hard gewerkt dit jaar om de politiek eerlijker en mensen sterker te maken. En gelukkig hebben we ook veel kunnen bereiken. We hebben een aantal van de hoogtepunten voor u op een rij gezet.

De inzamelactie voor Oekraïne 

Emiel
Project Manager

Emiel: “Een hoogtepunt in 2022 was voor mij zonder twijfel de Oekraïne-actie die we in april hebben georganiseerd om onze trouwe partner SD Platform te ondersteunen. In een mum van tijd stonden tientallen vrijwilligers in alle hoeken van het land klaar om ons te helpen met het verzamelen van belangrijke levensmiddelen voor de getroffenen van de oorlog. In totaal hebben we duizenden kilo’s aan goederen kunnen vervoeren naar Oekraïne, waar onze partner het heeft verspreid onder hulpbehoevenden – het was erg indrukwekkend om hier onderdeel van te zijn.”

Lees hier meer over de inzamelactie

 

 

Weer een fysieke Afrikadag

Jarne
Project Manager

Jarne: “De Afrikadag wordt al ruim 25 jaar georganiseerd. Na twee jaar waarin dit publieksevenement geen doorgang kon vinden vanwege de pandemie, organiseerden we in mei dit jaar we

er een fysieke Afrikadag! Het centrale thema was de rol van Afrikaanse stemmen in maatschappelijke discussies en beleid – nothing about us, without us. Het onderzoek dat de FMS heeft gedaan naar Afrikaanse perspectieven in EU-beleid werd op de dag dan ook  besproken.”

Lees hier meer over de Afrikadag 2022

 

 

 

De MENA Academy in Koerdistan

  

Meriem
Project Manager

Meriem: “De MENA Academy was een mooie kans om vrouwen en jongeren van onze sociaaldemocratische zusterpartijen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika samen te brengen. Het doel was om hun politieke- en persoonlijke vaardigheden te verbeteren, waardoor zij een positieve impact konden maken in hun land. Daarnaast hebben de deelnemers hun regionale netwerk kunnen uitbreiden. “

Lees hier meer over de MENA Academy

 

 

 

Meer aandacht voor eerlijk beleid voor ontwikkeling


Anne
Senior Policy Officer

Anne: “De FMS zet zich in voor eerlijk en coherent beleid naar ontwikkelingslanden, want Nederland maakt  regelmatig beleidskeuzes die situaties en problemen in deze landen verergeren. In 2022 was er heel veel aandacht voor eerlijk en coherent beleid voor ontwikkeling in de Tweede Kamer. Als hoogtepunt is het ons gelukt om een apart Commissiedebat over dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen! Dit debat zal volgend jaar plaatsvinden, dus hopelijk is er in 2023 net zoveel politieke aandacht voor eerlijk beleid!”

Lees hier meer over eerlijk beleid voor ontwikkelingssamenwerking in 2022

 

 

 

Geluisterd naar onze inbreng

Sofie
Stagiair Lobby and Advocay

Sofie: “In het samenwerkingsverband ‘Building Change

‘ werkt de FMS aan eerlijk beleid voor ontwikkeling. Ik heb veel kamerdebatten gevolgd en met Building Change hebben we één Kamervraag gekozen die we het beste vonden met de ‘Kamervraag van het Jaar’. Building Change werd dit jaar ook meerdere keren met naam genoemd in beleidsdocumenten en door Kamerleden. Zo verwees het Actieplan Beleidscoherentie van Minister Schreinemacher naar ons, en citeerde SP-Kamerlid Jasper van Dijk Building Change in zijn inbreng tijdens een overleg. Deze momenten zijn heel direct bewijs dat onze input ook echt meegenomen wordt. Dat maakt ons trots!”

 

 

 

Aandacht voor de vluchtelingencrisis op Curaçao

 

Mathieu
Stagiair Democracy

Mathieu: “In november 2022 organiseerden we een politiek café over de vluchtelingencrisis in Curaçao. Het was een mooi moment om de politiek, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld dichterbij elkaar te brengen om een onderbelicht onderwerp in de spotlight te zetten. Na het politiek café heb ik over dit onderwerp nog een artikel geschreven voor OneWorld, dat op Curaçao door het Antilliaans Dagblad is overgenomen. Het politiek café en het artikel onderstrepen voor mij de kracht van de FMS: Belichten, verbinden en engageren met als doel een eerlijkere wereld.”

Lees het artikel over Curaçao in OneWorld hier

Kijk het Politieke Café terug

 

 

 

 

150 bezoekers op conferentie over democratische uitholling

Geerke
Stagiair Democracy

Geerke: “Voor mij was de conferentie Democratie onder Druk een highlightvan het afgelopen jaar. Samen met 150 activisten, ambtenaren en politici bespraken we de afbreuk van democratieën wereldwijd. De lezing van de Belarussische kunstenares en activist Tasha Arlova bleef mij in het bijzonder bij. Ze sprak over haar eigen ervaringen met verzet tegen een autocratisch regime. Ook de workshop van Eva Rovers over het burgerberaad als instrument tegen politieke polarisatie en desillusie vond ik enorm inspirerend. Hopelijk krijgen de organisatoren volgend jaar weer de kans om een tweede conferentie over dit urgente onderwerp neer te zetten!”

Lees hier meer over de ‘Democratie Onder Druk’ conferentie

 

 

 

Bijeenkomst in Noord-Macedonië

Kido
Directeur

Kido: “In november stapte ik in de rol als directeur van deze stichting. Maar FMS is ook nog lid van verschillende (inter)nationale netwerken. Van het European Forum for Democracy and Solidarity ben ik ook secretaris-generaal geworden. Erg bijzonder vond ik de netwerkbijeenkomst van het EFDS in de Macedonische hoofstad Skopje, door FMS georganiseerd samen met onze partners in de Balkan. De warme banden daar zorgen voor meer regionale samenwerking en betere afstemming over hoe we kunnen helpen. Leerzaam en motiverend!”