Zoek op
Sluit dit zoekvak.

10 jaar FMS!

In juni bestaat de Foundation Max van der Stoel tien jaar! Op 21 juni 2013 gingen de Alfred Mozerstichting en de Evert Vermeerstichting op in een nieuwe stichting, vernoemd naar de markante PvdA-politicus en mensenrechtenverdediger Max van der Stoel. Tien jaar na onze oprichting maken wij ons nog steeds sterk voor hetzelfde ideaal: maak mensen sterker en politiek eerlijker. Dat is nog altijd hard nodig.

Vrijheid, gelijkwaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Het zijn de grondbeginselen van de sociaaldemocratie, en de idealen waar de Foundation Max van der Stoel (FMS) zich al tien jaar voor inzet, en haar voorgangers de Evert Vermeerstichting en Alfred Mozerstichting in de decennia daarvoor.

De Evert Vermeer- en de Alfred Mozerstichting

De Evert Vermeer Stichting (EVS) zette zich sinds 1967 in voor een eerlijker Nederlands en EU-beleid tegenover ontwikkelingslanden. In Nederland en Brussel de situatie van mensen elders verbeteren, dat was het idee. Om hierover het debat te stimuleren organiseerde de EVS ook diverse publieksevenementen, zoals de Afrikadag.

De Alfred Mozer Stichting (AMS) werd in februari 1990 door de PvdA opgericht, vlak na de val van de muur in 1989, als een soort “noodhulpinstituut” voor sociaaldemocratische zusterpartijen in Midden- en Oost-Europa. Er was daar  veel behoefte aan hulp bij het vormen van democratische partijen en het in goede banen leiden van de democratisering. De AMS groeide al snel uit tot een professioneel trainingsinstituut met vijftig projecten per jaar in twintig landen.

Max van der Stoel

De FMS ontstond op 21 juni 2013 uit een fusie tussen deze twee andere nevenstichtingen van de Partij van de Arbeid. Met het samengaan van beide stichtingen werd een sterke nieuwe organisatie in het leven geroepen die zich met nieuwe energie voor dezelfde idealen zou blijven inzetten. De nieuwe organisatie werd vernoemd naar voormalig PvdA-politicus en diplomaat Max van der Stoel, die bekend staat om zijn inzet voor mensenrechten en steun aan dissidenten en minderheden. Van der Stoel is meer dan wie dan ook een belichaming van de idealen waar de stichting zich sterk voor maakt: het steunen van mensen die strijden voor democratie en rechtvaardigheid. Maak mensen sterker, en politiek eerlijker.

“Relevanter dan ooit”

Tien jaar na onze oprichting is ons werk en het gedachtegoed van Max van der Stoel relevanter dan ooit. Op steeds meer plekken ter wereld staan de democratie en vrijheid onder druk, en hebben mensen onze solidariteit nodig. Aan de grenzen van Europa, in Oekraïne, wordt nu al meer dan een jaar gevochten tegen dictatuur en agressie. In Tunesië staat de fragiele democratie op dit moment op omvallen door de machtige president Saied.

Juist in deze moeilijke omstandigheden, is het belangrijk om solidair te blijven met je vrienden. In Oekraïne, Tunesië en op andere plekken in de wereld blijven wij steun geven aan een nieuwe generatie sociaaldemocraten. Met onze politieke opleidingen bieden wij handvatten aan jonge politici die het niet meer pikken, zelf politiek actief willen worden om democratie af te dwingen.

Ook in het Globale Zuiden moeten mensen vrij zijn van onderdrukking en uitbuiting. Maar dat kan niet zolang Nederland de ontwikkeling van arme landen ondermijnt. Met onze campagnes – zoals Building Change – en evenementen – zoals de jaarlijkse Afrikadag met 1000 bezoekers – laten wij een stevig geluid naar Den Haag horen, vóór een eerlijke Nederlandse politiek naar ontwikkelingslanden, tegen uitbuiting.

De Foundation Max van der Stoel (FMS) is een onafhankelijke buitenlandstichting gelieerd aan de PvdA. We zetten ons in voor democratisering in de buurlanden van de EU, een eerlijker Nederlands en EU-beleid ten aanzien van ontwikkelingslanden, en we stimuleren het publieke debat over deze thema’s in Nederland. Voor ons werk zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u de FMS steunen? Ga dan naar foundationmaxvanderstoel.nl/doneer/