Zoek op
Sluit dit zoekvak.

#westandBYyou: tegen repressie en voor eerlijke verkiezingen in Belarus

In Belarus (Wit-Rusland) is wat ongebruikelijks aan de hand. Op 9 augustus zijn de presidentsverkiezingen en hoogstwaarschijnlijk zal de huidige president, die sinds 1994 aan de macht is, ook dit keer weer winnen. Maar, de bevolking is in beweging en spreekt zich uit en het regime lijkt meer dan in andere jaren onder druk te staan.

Vijf jaar geleden verliepen de verkiezingen in de schaduw van de Maidan-revolutie en oorlog in Oekraïne zeer rustig voor Loekasjenko en verlengde hij zonder problemen zijn termijn. De verkiezingen daarvoor, tien jaar geleden, gingen juist gepaard met grootschalige arrestaties en lange gevangenisstraffen, onder andere van presidentskandidaten. Het grote verschil met dit jaar is dat de arrestaties al begonnen voordat de kandidaatsinschrijvingen werden geopend. Zo werd een populaire blogger, die zijn ambities niet onder stoelen of banken stak, al voor de registratie als kandidaat gevangen gezet. Een andere populaire kandidaat werd gearresteerd tijdens het verzamelen van handtekeningen voor zijn kandidatuur en vervolgens niet als kandidaat toegelaten. 

De strijd wordt nu voorgezet door drie vrouwen: Svetlana Tikhanovskaya, Veranika Tsapkala en Maryya Kalesnikava – door Loekasjenko altijd onderschat en daarom extra gevaarlijk. Drie echtgenotes en medewerkers van mannelijke kandidaten die niet werden toegelaten en trekken nu duizenden aanhangers bij manifestaties. Ook in provincieplaatsen waar Loekasjenko altijd op kon vertrouwen. Lees hier meer: drie vrouwen en medewerkers.

#westandBYyou

Inmiddels zitten meer dan twintig campagnemedewerkers en bloggers vast, maar blijven Belarussen demonstreren. Om ervoor te zorgen dat deze opmerkelijke ontwikkelingen en de heftige repressie waarmee zij gepaard gaan – – ook in de rest van Europa waar wordt genomen, is er nu de #westandBYyou campagne (BY is de landcode van Belarus).

De campagne is gestart door de Duits-Zwitsere NGO Libereco waarvoor Christie Miedema in Nederland actief voor is. De campagne wordt ook ondersteund door verschillende andere organisaties in een reeks Europese landen, waaronder de FMS. Met de hashtag kan iedereen zich solidair verklaren met de politieke gevangenen in Belarus. Zo kan je bijvoorbeeld gevangenen een kaartje sturen.

Ook roepen we steun in van nationale en Europese parlementariërs door hen een politieke gevangene te laten “adopteren”. Zij maken dit op social media bekend en sturen een brief naar Loekasjenko om de vrijlating van “hun” gevangene te eisen. In 2010 voerde Libereco deze actie al succesvol door met een aantal Duitse parlementariërs, en dus waren zij er ook deze keer weer het snelst bij. Meer dan vijf van hen zijn inmiddels gekoppeld, enkele van hen waren er in 2010 ook al bij – iets wat helaas ook voor enkele van de gevangenen geldt. Maar dit jaar kijken we verder! Radoslaw Sikorksi, MEP en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Polen heeft inmiddels toegezegd, en Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen zal ook in aanloop van de Belarussische stembusgang deze actie ondersteunen.  

Voor wie graag op de hoogte wil blijven van Engelstalig nieuws over de verkiezingen is er dit Telegramkanaal. In Belarus zitten meerdere beheerders van Telegramkanalen met onafhankelijke informatie inmiddels vast. In solidariteit met hem, kunnen wij zorgen dat we op de hoogte zijn en waar we kunnen ons uitspreken voor hun vrijlating. Laat je ook horen, #westandBYyou!

 

Door: Libereco en de FMS
Foto: Christie Miedema