Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Steun de FMS juist nu: maak mensen sterker en politiek eerlijker!

Beste lezer,

Hoe gaat het met u? De afgelopen maanden waren door het coronavirus voor iedereen uitzonderlijk en voor velen buitengewoon ingrijpend. Wellicht kreeg u in uw naaste omgeving te maken met een groot verlies of kwam uw inkomen op het spel te staan. Heel veel mensen werken al maanden vanuit huis. Ouders en grootouders zagen noodgedwongen hun kinderen en/of kleinkinderen niet. Ons leven is in ieder geval plotseling veranderd. Dat heeft grote impact op ons allen, maar mensen die het minder goed hebben, zijn extra zwaar getroffen. Daarom vraag ik uw steun voor het werk van de Foundation Max van der Stoel, want:

  • In armere landen hebben veel mensen geen financiële buffer en betekent het coronavirus een directe vrees voor honger en armoede.
  • In sommige landen misbruiken machthebbers de situatie om democratische verworvenheden terug te draaien.
  • Grote groepen mensen werden de dupe omdat hun regeringen niet de noodzakelijke zorg konden of wilden bieden tegen de pandemie.
  • Vluchtelingen en arbeidsmigranten hebben het moeilijk omdat ze veel minder werk hebben en omdat ze werken onder zware omstandigheden zonder goede bescherming tegen het virus.

Als er in de wereld een grote crisis is, wordt extra duidelijk dat er nog grote ongelijkheid is. Ook wordt vaak duidelijk dat lang niet overal de democratische controle goed geregeld is en er nog heel veel is dat we aan ons eigen gedrag kunnen veranderen om een eerlijkere wereld te bereiken.

Het afgelopen jaar heeft de Foundation Max van der Stoel met steun van haar donateurs:

–        Een onderzoek afgerond naar Afrikaanse perspectieven op migratie en een onderzoek opgestart naar de gevolgen van klimaatverandering en de noodzaak van een rechtvaardige transitie.

–        Tientallen trainingen gegeven in 12 landen aan progressieve partijen en activisten, voornamelijk aan vrouwen en jongeren.

–        In Nederland de Afrikadag en politieke cafés georganiseerd en democratietrainingen gegeven aan Syrische vluchtelingen.

–        Met succes gepleit voor het beschermen van de belangen van kwetsbare landen zodat ze niet de dupe worden van onder andere ons belasting- en handelsbeleid.

De FMS zet zich daarvoor in en zit vol plannen. Ik ben trots en blij dat ik onlangs ben gevraagd om de nieuwe voorzitter van de FMS te worden. Juist in deze tijd is het van groot belang om te strijden tegen ongelijkheid, te streven naar meer democratie en ons eigen gedrag aan te passen, zodat het geen andere landen benadeelt. Om dit werk mogelijk te maken hebben we juist nu uw steun nodig. Ik doe daarom een beroep op u.

Maak uw bijdrage over op: NL15 RABO 0394 5461 21, tnv: Foundation Max van der Stoel.

Hartelijke groet,

Bert Koenders, voorzitter FMS