Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Sterke Kamer tijdens debat over nieuwe nota ontwikkelingssamenwerking

Gisteren vond in de Tweede Kamer het – langverwachte, want al een keer uitgesteld – debat plaats over de nieuwe beleidsnota voor ontwikkelingssamenwerking, “Doen waar Nederland goed in is”. Tijdens het debat zagen we een sterke Kamer die heel veel punten inbracht die wij als FMS en Building Change hadden aangestipt, maar ook een zwakke minister die op veel vragen niet direct antwoord had.

Goed nieuws is dat Don Ceder van de ChristenUnie een motie indiende om de SDG-toets, waarmee vooraf impact van beleid op ontwikkelingslanden wordt meegenomen, zichtbaarder te maken. Ook diende Jasper van Dijk (SP) twee moties in rondom het aanpakken van belastingontwijking, een onderwerp waar we ons via Tax Justice Nederland hard voor inzetten. Ook PvdA-Kamerlid Joris Thijssen had een sterke inbreng en pleitte voor een ‘trickle up’ systeem, waarbij juist de behoeften van mensen centraal staan en niet per se waar Nederland goed in is.

Aanstaande dinsdag stemt de kamer over alle moties die ingediend zijn tijdens het debat. Ook zal er binnenkort een uitgebreider verslag over dit belangrijke debat online komen op onze website.