Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Stagiair ‘Democracy’: Eva!

20200420_092705.jpgMijn naam is Eva en ik loop sinds februari stage bij FMS als stagiair ‘democracy’. Ik heb mijn bachelor afgerond in International Studies met een focus op Rusland en Eurazië aan de Universiteit Leiden. Sinds kort ben ik afgestudeerd als MSc. in Political Science: International Politics. Daarnaast schrijf ik momenteel mijn scriptie voor mijn tweede master International Relations: Global Conflict in the Modern Era. Vanwege mijn fascinatie voor internationale politiek en mensenrechten besloot ik te solliciteren voor de stage ‘democracy’. Hier kreeg ik de kans om mijn kennis over Rusland en Eurazië te vergroten en kennis te maken met een relatief nieuwe regio voor mij; de MENA regio. Wil je ook stage lopen bij de FMS? Bekijk dan hier alle vacatures!

Hoe ziet een typische dag bij de FMS er voor jou uit?

Ik begin mijn dag eigenlijk met een ‘rondje maken’ langs alle Oost-Europese, Balkan en MENA landen waar de FMS actief is om te kijken of er politieke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden die misschien niet altijd in de mainstream media behandeld worden, maar die voor ons werk zeer relevant zijn. Als er iets politiek relevants gebeurd is (denk dan bijvoorbeeld aan de val van een kabinet maar ook aan LGBTI of vrouwenrechtenschennis), dan schrijf ik daar een artikel over voor het European Forum. Op de European Forum website plaatsen wij niet alleen artikelen maar ook Country Updates over de landen waarin wij actief zijn. Deze Country Updates werken wij bij zodra er een politieke verandering heeft plaatsgevonden.

Naast het schrijven van artikelen en het updaten van de Country Updates, draag ik ook bij aan het schrijven van de Newsflash van het European Forum. Deze Newsflash zet ik in elkaar en verstuur ik om de twee weken aan iedereen die zich heeft aangemeld om deze te ontvangen. Het is een soort nieuwsbrief waar al het politiek relevante nieuws van 22 verschillende landen bij elkaar verzameld wordt. Over nieuwsbrieven gesproken, als stagiair ‘democracy’ help je ook mee met het samenstellen en versturen van de maandelijkse FMS nieuwsbrief!

Verder help ik ook mee bij het organiseren van FMS activiteiten in binnen- en buitenland. Zo heb ik bijvoorbeeld meegeholpen met het organiseren van de training ‘exchange of training experiences’ waar mensen van verschillende internationale organisaties bijeen kwamen om hun ervaringen met het organiseren van trainingen voor politieke activisten te delen. Deze trainingen variëren sterk in onderwerp. Soms gaat het over hoe je doelgerichter campagne kunt voeren tijdens verkiezingen of over het vergroten van de capaciteit van een organisaties, en soms gaat het over het uitwisselen van kennis zoals tijdens de training ‘exchange of training experiences’.

Sinds kort zijn wij ook een nieuw initiatief gestart dat ‘Land van de week’ heet. Hier zetten wij elke week één land centraal en lichten wij uit wie onze partner is, hoe wij met hen samenwerken en geven wij interessante feitjes en handige informatie over dat land. Er is dus niet één dezelfde dag bij FMS, maar ze zijn wel allemaal heel erg leuk!

Wat heb je geleerd wat je meeneemt voor jouw toekomstige baan?

Ik heb veel geleerd tijdens mijn stage bij FMS. Allereerst heb ik een hoop nieuwe vaardigheden opgedaan. Waar ik voorheen bijvoorbeeld alleen maar gewend was academische teksten te schrijven, ben ik nu ook thuis in het schrijven van nieuwsartikelen. Daarnaast heb ik geleerd om nog georganiseerder te zijn. Vanwege de coronamaatregelen heb ik voor het grootste deel van mijn stage vanuit huis moeten werken, waar het soms lastig was om onderscheid te maken tussen werk en privé. Verder heb ik niet alleen geleerd hoe een organisatie als FMS te werk gaat, maar heb ik meer inzicht gekregen over hoe er gewerkt wordt in de politieke wereld. 

Wat is je het meest bijgebleven van jouw stage bij FMS?

Wat mij het meest is bijgebleven is hoe vriendelijk iedereen meteen al was bij FMS en hoe ik al vanaf dag 1 het gevoel kreeg dat ik onderdeel van het team was. Ik heb echt meegedraaid als een volwaardig lid van het team en ik droeg ook al gelijk veel verantwoordelijkheid. Verder kreeg ik ook de mogelijkheid om zelf met ideeën te komen voor bijvoorbeeld een artikel. Als ik een leuk evenement zag waar ik graag naartoe wilde kon dat ook gewoon. Een van mijn artikelen is zelfs gepubliceerd door één van de partners! Iedereen bij de FMS luistert echt naar je en dat heeft ervoor gezorgd dat mijn stagetijd echt een toptijd is geweest! Wil jij ook zo’n ervaring hebben? Meld je dan snel aan!