Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Kerstbericht Bert Koenders

Beste FMS’ers, donateurs en sympathisanten,

Ik hoop dat jullie deze Kerstboodschap zoveel mogelijk in goede lichamelijke en psychische gezondheid mogen ontvangen. En ik wil jullie danken voor het enthousiasme waarmee jullie in het afgelopen jaar onze stichting hebben gesteund of hebben geparticipeerd in onze talloze activiteiten.

Ondanks Corona hebben onze directeur Arjen Berkvens en de staf met grote energie en betrokkenheid al het mogelijke gedaan om aandacht te vragen voor de grote thema’s waar de FMS zich op richt:

Ongelijkheid, democratie en rechtstaat, klimaatrechtvaardigheid en de consequenties van ons Nederlandse beleid voor de rest van de wereld, met als speerpunten migratie en belastingontwijking.

Er zijn rapporten geschreven over migratie en klimaatrechtvaardigheid met scherpe aanbevelingen, we hebben actie gevoerd voor een eerlijker en beter internationaal beleid en we hebben talloze webinars georganiseerd over urgente situaties rond Afghanistan, Bosnië, Belarus en Armenië. We zijn en blijven de progressieve organisatie in Nederland, die echt aan de weg timmert en ons politieke steentje bijdraagt aan de oplossingen van deze steeds belangrijker wordende thema’s, die centraal staan in de nationale en internationale politieke discussie. We doen dat met de nieuwe en oude generaties, met mensen van diverse achtergrond en zo breed mogelijk en met enthousiasme en elan. Want Nederland  kan en mag zich niet achter de dijken verschuilen en we zullen daar een nieuw kabinet dan ook direct  op bevragen!

Ik kwam vorige week uit Afrika en realiseerde me opnieuw hoe bijvoorbeeld vaccinatie-apartheid  uitwerkt in de meeste arme landen ter wereld. Het doet pijn om te zien hoe de rijke wereld de mensen die nu het vaccin het meeste nodig hebben vergeet. Alsof solidariteit en welbegrepen eigenbelang iets is voor luxere tijden, maar niet opgaat in tijden van pandemie.

De FMS kan en zal dat nooit accepteren. De grootste uitdaging in 2022 zou moeten zijn om geld en middelen ter beschikking te stellen om het gapende gat te dichten tussen de beschermde rijken en onbeschermde armen, en daarmee tevens een einde te maken aan de onderfinanciering van de internationale publieke gezondheidszorg. Maar zelfs deze week konden de rijke landen het niet eens worden over een eerlijke prijs voor vaccins voor ontwikkelingslanden.

In 2022 gaan we op deze thema’s activistisch en op basis van analyse en samenspraak verder.

Er is genoeg te doen in een wereld, waar zoveel mensen in de knel komen, omdat hun leiders autoritairder worden, hun politici kortzichtiger en hun keuzemogelijkheden steeds ongelijker worden verdeeld. De Afrikadag komt er weer aan op 28 mei, hopelijk live en in aanwezigheid van velen van u.

Er staat veel op het spel, Nederland en de wereld moeten scherpe keuzes maken voor een eerlijker, groener en democratischer toekomst. Wat wij daaraan kunnen doen, verkrijgt net als in 2021 hopelijk jullie steun en die hebben we broodnodig.

Ik wens jullie een mooie Kerstmis en hopelijk een gezond en gelukkig 2022

Bert Koenders, voorzitter Foundation Max van der Stoel