Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Gezamenlijke internationale campagne voor gerechtigheid van Belarussische rechters

Op initiatief van Libereco ondertekenden twintig mensenrechtenorganisaties uit tien verschillende landen, waaronder FMS, een brief die naar 413 Belarussische rechters is gestuurd. In de brief benadrukken de organisaties de betrokkenheid van de rechters bij mensenrechtenschendingen en de onrechtvaardige opsluiting van onschuldige mensen in Belarus.

 

De aangesproken rechters zijn betrokken geweest bij de politieke processen en veroordelingen van vreedzame demonstranten, personen die zich verzetten tegen de Russische oorlog in Oekraïne en personen die simpelweg basisrechten opeisen, van wie velen nu tot politieke gevangenen zijn verklaard.

Belarussische rechters spelen een cruciale rol in het autoritaire regime van dictator Alexander Loekasjenko. Ze ontkennen regelmatig de fundamentele wettelijke rechten van verdachten op een eerlijk proces, bepalen dat rechtbanken tijdens processen gesloten zijn, schieten tekort in de basisnormen van onpartijdigheid en spreken regelmatig strafvonnissen uit. Rechters vormen een groep die een belangrijke rol speelt in Loekasjenko’s campagne van wreedheid en onderdrukking, maar toch is het een groep die grotendeels door de internationale gemeenschap wordt genegeerd. De gezamenlijke internationale campagne zet de juryleden in de spotlight.

 

Kijk voor meer informatie over deze campagne op https://www.libereco.org/en/justice-from-belarusian-judges/