Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Future of Migration and Development

“We need to break open the debate on migration with a focus on the future,” aldus Seada Nourhussen, hoofdredacteur van OneWorld tijdens de opening van het event Future of Migration and Development. OneWorld en Partos organiseren samen een project rondom de Toekomst van Migratie en Ontwikkeling waarbij ze een tijdje geleden een oproep deden richting onder andere ngo’s, onderzoekers, journalisten en kunstenaar, zowel nationaal als internationaal, om inhoudelijke en creatieve ideeën rondom de toekomst van migratie en ontwikkeling in te sturen. Aan de hand van deze initiatieven is het event Aan de hand van deze initiatieven is het event “Future of Migration and Development” ontstaan waar FMS en Cordaid zich als partners bij aansloten.

Een gevarieerd programma; video, acrobatiek en een panel

Door de open-call van OneWorld en Partos bestond het evenement uit een gevarieerd programma. Het event zocht ernaar om sector-overschrijdende verbanden te creëren en nieuwe mogelijke richtingen voor migratie en ontwikkeling uit te werken. Het plenaire gedeelte bestond uit een inhoudelijk panel waarin het vooral ging over wat de huidige situatie van migratie is en waar we naar toe willen in de toekomst. Beelden spreken soms meer dan woorden en daarom waren er ook verschillende creatieve inzendingen. Zo had PositiveNegative een pakkende animatie gemaakt over migratie, die hard binnenkwam bij het publiek en Amoukanama Circus vertelde door middel van dans en acrobatiek over acrobaten in Guinea.

341a5580.jpg

Na het plenaire gedeelte gingen we wat dieper in op de verschillende onderwerpen aan de hand van vijf dialoogtafels: framing of migration; migrants in the lead; circular migration and legal pathways; hosting refugees in the region, en youth employment and migration. De derde tafel, over circulaire migratie en legal pathways werd door FEPS, samen met FMS, georganiseerd.

341a5653.jpg

Bruggen bouwen

Er werd deze middag niet enkel geluisterd en gekeken, maar met name nagedacht, gediscussieerd en samen richting oplossingen gewerkt. Oftewel er werden bruggen gebouwd en er moeten in de toekomst meer bruggen gebouwd worden wanneer we het hebben over migratie.

341a5696.jpg

Migratie is een belangrijk maatschappelijk thema dat de komende jaren alleen maar in belang zal toenemen. Zo benadrukte Ton Dietz, voormalig directeur van het African Studies Centre Leiden, dat migratie vanuit Afrika pas net is begonnen en dat we moeten stoppen met het verspreiden van mythes over migratie. Door groei in populatie, informatie en economie zal de migratie van Afrikanen naar Europa namelijk alleen maar toenemen. Olave Nduwanje, rechter, politicus en activist zei in een videoboodschap: “I invite you to start thinking about ways in which we can prevent, recite and repair migration.” Niet met het doel dat migratie stopt, maar om overstappen op een andere vorm van migratie.

Meer luisteren en samenwerken

Wanneer over migratie gesproken wordt, gaat het vaak een verhaal van wij en de anderen. Deze dichotomie tussen zij en ons moet verbroken worden. Het is tijd om bruggen te bouwen en samen te werken. Sarah Casteran van Mercy Corps zei hierover: “We need to involve people who are not yet involved”. Milka Yemane, oprichter van stichting Lemat, benadrukt dat de diaspora veel meer betrokken moet worden in het migratiedebat. De diaspora moet echt geïntegreerd worden in al bestaande instituties. Zij zijn de brug tussen Europa en in dit geval Afrika.

341a5696.jpg

Ook is het belangrijk hoe we over migratie praten. We moeten realistischer worden. Seada verwoorde het zeer sterk: “Migration is not a problem, and not a solution to your problem. Migrants are just people”. Als ngo’s moeten we dit ook voorop stellen.

 

Foto’s: Sera Koolmees, Partos