Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Afgelopen weekend: een ‘Training of Trainers’ in Armenië

Van 19 tot 21 mei vond een “Training of Trainers” plaats in Armenië met onze partner SD Platform Armenia. Zestien participanten werden drie dagen lang getraind op verschillende vaardigheden, zodat zijzelf ook trainingen kunnen verzorgen in de toekomst.

“Training of Trainers”

Een training of trainers (ToT) is een belangrijke module in de gehele FMS-methode om de capaciteit van partnerorganisaties te vergroten. Door trainers op te leiden, zijn zij in staat op zelf de methoden en vaardigheden vanuit FMS trainingen over te brengen op nieuwe leden. Dit vergroot de mogelijkheden en slagkracht van politieke partijen en activistische bewegingen. De ToT is gebaseerd op een bottom-up benadering en moedigt de studenten aan tot actieve deelname. Door trainers uit de betreffende landen te trainen, maken we onze programma’s duurzaam.

SD Platform Armenië

Het SD Platform doet al een aantal jaar belangrijk werk om jongeren door het hele land te motiveren om van onderaf politieke verandering te bewerkstelligen en maakt zichtbaar een sterke ontwikkeling in het engageren van jongeren in sociaaldemocratische politiek. De zestien participanten bij de training zijn onderdeel van een jonge generatie politiek betrokkenen, met een grote motivatie om verschillende maatschappelijke problemen in Armenië aan te pakken. De ToT is een volgende stap in hun ontwikkeling, zodat zij hun kennis en vaardigheden ook kunnen overbrengen op nieuwe leden van het SD Platform. Zie meer informatie over het SD Platform Armenië hier.

Geopolitiek als onzekere factor

De ruimte hiervoor in het Armeense politieke bestel blijft beperkt, gekenmerkt door ‘catch-all’ partijen en een politieke elite die het nalaat om de uiteenlopende problematiek in het land aan te pakken. Het land is echter een van de weinige landen wereldwijd dat in de afgelopen jaren toenemend democratisch is geworden volgens Freedom House. Desalniettemin is de geopolitieke situatie van Armenië zorgelijk. Sinds de oorlog in Nagorno-Karabakh met Azerbeidzjan in 2020 zijn er grote zorgen over de veiligheidssituatie vis-a-vis de oostelijke buurman. Armenië is geïsoleerd met Rusland als enige bondgenoot in de regio – deze blijkt echter weinig betrouwbaar, getuige de reactie na de invasie van Azerbeidzjaanse troepen op Armeens grondgebied afgelopen september.

Voor een coherente strategie voor Armenië is er op institutioneel niveau dus blijvend aandacht nodig. Op het “grassroots” niveau zal ons werk en onze samenwerking met het SD Platform Armenië doorgaan om de sociaaldemocratie, en de pluriforme politieke participatie blijvend te versterken in Armenië.

De FMS wil het SD Platform Armenia bedanken voor de gastvrijheid, organisatie en deelname bij de training. Daarnaast wil de FMS Rowdy Boeyink en Elmar Smid bedanken voor de uitstekende verzorging van de training.