Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Training “Political campaign development” in Montenegro

Van 22 tot 24 september en van 6 tot 8 oktober organiseerde FMS in samenwerking met SDP Montenegro, twee driedaagse trainingen over “political campaign development”. De trainingen waren bedoeld voor leden en aanhangers van de sociaal-democratische partij. De partij verkeert in zwaar weer en heeft bij de laatste parlementsverkiezingen nul zetels weten te bemachtigen. SDP is momenteel bezig met het organiseren van haar elfde congres, dat een nieuwe strategie voor de toekomst van de partij moet opstellen en een nieuwe leiding moet kiezen.

Het eerste weekend stond in het teken van leiderschap en publiek optreden. Tijdens de seminar werden de deelnemers geïnformeerd over wat leiderschap inhoudt. Verschillende elementen en soorten van publiek optreden werden behandeld, waarna de deelnemers zelf aan de slag gingen met een opdracht over verschillende technieken van publiek optreden. De resultaten werden vervolgens gepresenteerd aan elkaar. Er werd afgesloten over hoe een communicatieplan te ontwikkelen – hoe kun je het beste een boodschap overbrengen.

“Modern campaigning” was het onderwerp van het tweede weekend. De deelnemers werd gevraagd waar de partij nu staat en wat ze willen bereiken. Centraal stonden de vragen hoe je een succesvolle campagne organiseert en uit welke elementen die bestaat. De deelnemers gingen ook zelf aan de slag door te brainstormen over een campagneplan. Hoe bereik je verschillende doelgroepen, met eenzelfde boodschap, maar met verschillende benaderingen zodat de boodschap ook daadwerkelijk overkomt?

De deelnemers waren over het algemeen tevreden over de seminar en spraken hun wens uit om meer trainingen zoals deze te volgen. Ze hebben allemaal hun waardering uitgesproken voor het feit dat de agenda niet al te gevuld was met een verscheidenheid aan inhoud, waardoor ze het programma op de voet konden volgen en konden absorberen wat ze hoorden.

SDP concludeert dat het harder moet werken aan het versterken van zijn organisatorische capaciteiten. Seminars als deze zijn een goede stap in die richting. “We moeten absoluut meer werk aan dit onderwerp doen. Omdat we helaas beperkte middelen hebben, vertrouwen we op de steun van onze internationale partners en hopen we meer mogelijkheden te krijgen om jongeren de belangrijke politieke vaardigheden bij te brengen die nodig zijn voor succesvol campagnevoeren.”

 

FMS is blij met de samenwerking met SDP en wil deze doorzetten waar mogelijk. Ondanks de moeilijke tijden die de SDP heeft gekend de afgelopen jaren, zien we in dat met goede ideeën en inspiratievolle voorbeelden, we veel kunnen bereiken. We zullen zeker ons best doen om verbetering van de politieke capaciteiten te realiseren.