Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Russische terreur: “10 oktober was een verschrikkelijke dag voor miljoenen Oekraïners”

Inwoners van Kyiv en andere steden in Oekraïne werden maandag 10 oktober wakker geschud door luide explosies. Het is de eerste keer sinds juni dat de hoofdstad wordt aangevallen. De FMS sprak met Bogdan Ferens, die op de ochtend van de aanvallen in Kyiv was.

“10 oktober was een verschrikkelijke dag voor miljoenen Oekraïners”, zegt Bogdan Ferens, de oprichter van SD Platform, een organisatie die de sociaal-democratie in Oekraïne promoot en partner is van de Foundation Max van der Stoel (FMS).  “Ik was ’s ochtends net terug in Kyiv toen de luchtaanval begon. Het was nog niet duidelijk wat de omvang van de aanvallen met Russische raketten zou zijn.”

Die omvang is enorm gebleken. Het is de meest grootschalige aanval op de burgerbevolking van Oekraïne sinds de eerste dag van de invasie. Er zijn explosies gemeld in Kyiv, Lviv, Ternopil en Zhytomyr in het westen van Oekraïne; Dnipro en Kremenchuk in het midden van het land; Zaporizhzhia in het zuiden; en Kharkiv in het oosten. Mensen in het hele land is geadviseerd in schuilkelders te blijven en de luchtalarmsirenes niet te negeren.

Volgens de laatste meldingen hebben de aanvallen tot nu toe 19 mensen gedood en 105 mensen verwond. Woonwijken en belangrijke infrastructuur is aangevallen met raketten en door Iran geleverde kamikaze-drones.

Verschrikkelijk déjà vu

Voor degenen die in Oekraïne waren toen de grootschalige invasie van Rusland op 24 februari begon, is dit een afschuwelijk déjà vu: “Veel inwoners van de stad herinnerden zich onmiddellijk 24 februari, toen in verschillende delen van de regio Kyiv explosies werden gehoord,” zegt Bogdan.

Bogdan merkte ook een verschil met de eerste dag van de oorlog. De burgerbevolking van Oekraïne lijkt gewend geraakt aan de voortdurende terreur: “Het verschil was dat er geen paniek meer was. Zelfs de kinderen in de ondergrondse schuilkelders gedroegen zich rustig. Ik zou zelfs zeggen dat er enig begrip op hun gezichten te lezen was. De terreur van Poetin, die al 9 maanden duurt, heeft ongeveer 400 kinderen het leven gekost.”

Burgerbevolking is doelwit

De raketaanvallen van Rusland van 10 oktober werden zonder onderscheid gericht op burgers en civiele infrastructuur. “Veel steden kwamen zonder energie, water en internet te zitten,” meldt Bogdan.

De meest kwetsbare delen van de bevolking zijn het zwaarst getroffen. “We moeten in de eerste plaats de vrouwen, kinderen en ontheemden helpen die geen dak meer boven hun hoofd hebben en hun gezin niet kunnen voeden.”

Een wanhopig antwoord van Poetin

De buitensporige aanvallen zijn een wanhopig antwoord van het Kremlin op kritiek in eigen land na weken van militaire verliezen. “Geconfronteerd met een militaire nederlaag gebruikt het Kremlin elk middel om de Oekraïners te intimideren,” zegt Bogdan.

Door de raketaanvallen op kritieke infrastructuur was het Oekraïense ministerie van Energie ook gedwongen de export van elektriciteit naar de Europese Unie stop te zetten. Het is mogelijk een poging van Poetin om de Europese solidariteit met Oekraïne breken. Bogdan: “Dit is het doel van Poetin. Hij probeert onze capaciteit om energie te exporteren – noodzakelijk voor de burgers van de EU – te vernietigen.”

Het SD Platform is een organisatie die de principes van de sociale democratie in Oekraïne promoot en een partner van de FMS. Zij doen een beroep op partners en bondgenoten om solidair te blijven met de Oekraïense burgers en Oekraïne de nodige militaire, financiële en humanitaire hulp te bieden. Jouw steun aan hen is van groot belang! Ontdek hier hoe jij hen kan steunen.

Foto: SD Platform