Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Progressieve regering in Noord-Macedonië maakt werk van mensenrechten

Na een vreedzame revolutie heeft de progressieve regering van premier Zaev grote stappen gezet in een korte tijd: relaties met de buurlanden verbeterd, een historische akkoord met Griekenland gesloten en stappen gezet in Euro-Atlantische integratie. Ook op het gebied van mensenrechten en gelijkheid breekt het land met de illiberale trends in de buurlanden. Zo zijn de rechten van LHBT-personen voor het eerst op de agenda van een politieke partij in Macedonië.

In samenwerking met het Servische Center of Modern Skills en met steun van UK Labour verzorgde Foundation Max van der Stoel een training over mensenrechten – met focus op rechten van LHBT-personen in het Macedonische stadje Bitola.  Eerder organiseerden we deze trainingen in Montenegro en Servië en eind maart zal een soortgelijke training in Bosnië-Herzegovina plaatsvinden.  Het doel van de training is om het bewustzijn over de rechten van minderheden te vergroten en deze hoger op de agenda te zetten van politieke partijen. Hiervoor hebben onze trainers een speciale interactieve module ontwikkeld met rollenspellen die in de trainingen worden toegepast. Als resultaat is een actieplan opgesteld die, onder anderen, inhield om een LHBT-beleidsstuk te ontwikkelen en onderdeel te laten uitmaken van het partijprogramma. Daarnaast willen we een follow-up organiseren met parlementsleden van de regerende SDSM die lid zijn van de mensenrechtencommissie in het Macedonische parlement.

Juni 2019 is belangrijk voor Noord-Macedonië. Het land hoopt dan dat de regeringsleiders van EU-lidstaten groen licht zullen geven voor het starten van de EU-toetredingsonderhandelingen, een langdurende periode waarin de Unie veel invloed heeft op de hervormingen in het land, bijvoorbeeld op het gebied van rechtstaat en democratie.