Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Gendertraining in Servië brengt progressieve partijen bij elkaar

In het weekend van 26 tot 28 oktober organiseerde Foundation Max van der Stoel in samenwerking met het Center of Modern Skills (CMV) een gendertraining voor progressieve partijen en bewegingen in Servië die deel uitmaken van de Alliance for Serbia, een nieuwe oppositiebeweging. FMS trainers Jamila Aanzi en Sonja Lokar reisden naar provincie Vojvodina af om de training te verzorgen.

Eenentwintig vrouwen uit verschillende delen van het land namen deel aan de training met de hoop hun politieke vaardigheden te verbeteren, samenwerking op links te verstrekken en gender thema’s hoger op de agenda van hun politieke partij te krijgen. Terwijl steeds meer vrouwen de politieke arena betreden – 34% van parlementariërs is vrouw (NL: 35,3%) – blijven de uitdagingen enorm: geweld tegen vrouwen, positie op de arbeidsmarkt, inkomensongelijkheid en het gebrek aan kennis en bewustzijn over gender issues. Met name vrouwen op het platteland verkeren in een afhankelijkheidspositie en worden vaak gemarginaliseerd. Onze partner in Servië zet zich al jaren in om de positie van de vrouwen te verbeteren door capaciteitsopbouw door middel van trainingen maar ook door actie te voeren en activisten te mobiliseren.

De Alliance for Serbia is een nieuwe samenwerkingsverband van een aantal prominente oppositiepartijen en sociale bewegingen in Servië. Het doel is om de gefragmenteerde oppositie bij elkaar te brengen en een alternatief te vormen voor het autoritaire regime van president Aleksandar Vucic. Ondanks dat Servië concrete stappen zette in het EU integratieproces zijn rechtstaat en democratie verzwakt de afgelopen jaren. Om deze trend te keren zal de oppositie beter moeten samenwerken.