Zoek op
Sluit dit zoekvak.

FMS liveblog: “Corona in Afrika”

Het liveblog van de FMS over corona in Afrika is nu online!

Het coronanieuws vliegt ons om de oren. Of je nou wilt of niet, we komen niet onder de cijfers en duidingen over het aantal besmettingen, bezette ic-bedden en overlijdensgevallen in Nederland uit. Heel begrijpelijk in deze onzekere crisistijden. Toch zien we, nu nog meer dan ooit, dat dit nieuws zich vooral richt op onszelf, Nederland, en in mindere mate de rest van Europa en het Westen.

Maar ook de rest van de wereld is, of wordt binnenkort, overrompeld door de gevolgen van het virus. Zo zet ook het Afrikaanse continent zich schrap voor corona. Veel landen hier kiezen meteen voor het zwaarste scenario: de lockdown. Want met kwetsbare zorgsystemen en een zeer beperkt aantal ic-bedden is het risico op escalatie van het virus in veel landen groot. Om maar niet te spreken over de economische impact en de gevolgen voor de fragiele (al dan niet democratische) staten, vaak verzwakt door geweld.

Liveblog
Helaas laten niet alleen de nieuwsmedia, ook onze politici laten zich maar beperkt uit over de situatie buiten ons eigen land. Om wat meer urgentie en aandacht voor de situatie in Afrika te genereren start de FMS daarom met een liveblog “Corona en Afrika”. Dagelijks houden we je op de hoogte van de stand van zaken als het gaat om het aantal besmettingen en maatregelen in Afrika. We delen de laatste berichten over lokale, innovatieve initiatieven en kijken we naar de gevolgen voor de democratie in de landen. Ook kijken we naar onszelf: hoe kunnen wij ons steentje bijdragen en wat wordt er door de Nederlandse overheid gedaan om deze landen te steunen?