In het kader van de “Democratie onder Druk”-coalitie, waar de FMS onderdeel van is, organiseren Meer Democratie en het NIMD op 23 maart de bijeenkomst “De onderMIJNing van de democratie” in Groningen. Dit gaat over hoe lokale zeggenschap het te vaak moet afleggen tegen de ‘grotere’ belangen. Meld je aan via: https://forms.gle/Fyrbt9wfj4HLRHbJ9 !
Wat: Publieksbijeenkomst Democratie onder Druk en The Summit for Democracy
Wanneer: Donderdag 23 maart – inloop 19u30. Start 20u00. Eind 21u30.
Waar: Het Feithhuis, Martinikerkhof 10, Groningen
In Groningen liepen bewoners en lokale en provinciale volksvertegenwoordigers tegen een nationale muur van onwil en doofheid op toen de gaswinning tot aardbevingen bleek te leiden. Het rapport ‘Groningers boven gas’ van de parlementaire enquêtecommissie bevestigt wat bewoners, actiegroepen en lokale bestuurders jarenlang riepen. En nu, in de stap van fossiele naar duurzame energie, verandert er nog weinig aan die bestuurscultuur, want toen er plannen kwamen voor windturbines in de Veenkoloniën werd de zeggenschap van inwoners en gemeentebestuurders gesmoord en genegeerd in schijnparticipatie.
Ook in andere contexten staat de democratie onder druk door de grote afstand tussen regio’s en beleidsmakers in hoofdsteden. Zo is in Mozambique de inzet van de bevolking dat aardgasbaten ook lokaal tot verbeteringen moeten leiden. In een project van het NIMD (Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie) en partnerorganisatie IMD Mozambique zijn het nationale parlement en de bevolking en politici in de provincies bijeengebracht voor een dialoog.
In Zuid Afrika richten de organisaties MACUA (Mining Affected Communities) en WAMUA (Women Affected by Mining in Action), samen met de internationale vrouwenorganisatie ActionAid, zich op het meepraten en meebeslissen over het beleid rond mijnbouw in hun gebied. “Nothing about us without us”.
Aan de hand van ervaringen en analyses uit de verschillende regio’s Groningen (aardgas en windmolens), Mozambique (aardgas) en Noordkaap, Limpopo en Gauteng in Zuid Afrika (mijnbouw), laten we zien dat het anders kan: mensen erbij betrekken, luisteren en samen met hen plannen ontwikkelen, met respect voor de belangen van de mensen die lokaal het meest met de gevolgen te maken hebben. In een politiek café setting vindt een gesprek plaats onder leiding van Thijs Berman (NIMD). Samen met de gasten en de zaal wordt een verbinding gemaakt tussen de lokale stemmen uit de hele wereld en gekeken hoe dit de democratie in Nederland en wereldwijd kan versterken.
Gasten: